Ha Sóstó, akkor ismét egy sikeres kirándulás! Úgy tűnik, nagyon vonzó ez a kis fehérvári természeti gyöngyszemünk itt a város közepén.

65 túratársunk dacolva a a kedvezőtlen előjelekkel (éjszakai eső, borús és szeles, hűvös napkezdet) és azok ellenére is résztvettek az orchidea-kereső túránkon. Pedig nem kis feladat várt ránk: 5,4 km távot tettünk meg 3,5 óra alatt. De megérte, hiszen 5 orchideafajt találtunk meg (!) a jelenleg virágzásnak indult kb. 7 faj közül (egyébként összesen 11 faj található a területen, április és június közötti virágzásokkal).

A fő túravezető egy széles látókörű, nagy szakmai tudással és helyismerettel felvértezett természetvédő szakember, Csihar László volt, a Duna-Ipoly Nemzeti Park tájegységvezetője, aki alaposan kitett magáért, nagy lelkesedéssel és hozzáértéssel mesélt nekünk sok-sok mindenről (pl. virágok, fák, madarak, csigák, bogarak, lepkék, gombák, és persze a Sóstóról is :) )

Tényleg csak ízelítőként pár fotó. Először a főszereplő védett növényekről:

Agárkosbor agárkosbor

Pókbangópókbangó

vitézkosborvitézkosbor

békakonty békakonty (ő is orchidea!)

05kardos madársisak

Nem mellékesen: a pókbangó eszmei értéke 100 ezer Ft, a többié 10 ezer Ft!

Majd következzen néhány hangulatfelvétel a túráról:

Általános tájékoztató a nyugati kapuhoz közeli első tájékoztató táblánál:

06

07

08

09

10

---

11békakonty-keresés az ún. békakonty-erdő sétaútja mentén

12megálló a Három nővérként elnevezett ikonikus jellegű csörege füzeknél

13a csoport a túra legtávolabbi pontján, a Lődomb közelében, a Homokbánya Természetvédelmi Terület határánál

14csoportkép közvetlenül a Lődomb előtt.

Egy nagyszerű délelőtt végén kellően elfáradva, a maroshegyi plébánia előrelátó és kedves vendégszeretetének köszönhetően még tea és pogácsa is várt bennünket a közösségi házban :) Hálás köszönet érte!

És köszönet minden szervezőnek és nem utolsó sorban minden résztvevőnek is, hiszen utóbbiak nélkül nem lett volna ilyen szép kerek a szombat délelőttünk :)

Bátran javasoljuk továbbra is mindenki számára a Sóstó felkeresését egyénileg is, hiszen ez a Fehérvár városi területének tőszomszédságában található védett terület évszakonként más és más arcát mutatja meg a kilátogató érdeklődők számára!

Kiss Gábor

 

Fotók: Horosz Gergő, Kiss Gábor