2019. szeptember 21-én az idei első őszi kiránduláson vehettünk részt 39 mindenre elszánt, a társas kapcsolatokra és a természetre kiéhezett valamint csak egyszerűen kíváncsi túratársunk társaságában. A ragyogó őszi, indián nyarat idéző időjárás még kellemesebbé tette a közel három órás együttlétünket. A gyülekező a kastély külső udvarán volt.

01

A kastélyról szóló rövid tájékoztatást követően máris indultunk egy meghatározhatatlan alakú, de körtúrának mondott sétára.

02

03

Az útvonal végig az ún. angolparki kastélybirtokon vezetett, az erre kifejezetten jellemző vízelvezető árkokkal, kőhidakkal valamint a mesterségesen ültetett bokros fás területekkel vegyesen.

04

A második legfiatalabb résztvevőt hol egyik, hol másik túratársunk vette a nyakába :)

05

06

Következett a túra egyetlen keményebb, kissé meredekebb, szuszogósabb, ámbár jól járható szakasza. De le a kalappal mindenki előtt: becsületesen és vitézül teljesítette valamennyi résztvevő! A kőasztal környékén megpihentünk.

07

08

A kőasztal egyéb iránt része volt az angolparknak, kertészetileg tervezett kialakítású, ugyanakkor kedvelt korabeli kirándulóhelyként is funkcionált. Aztán nem sokkal később már a legfiatalabbak vezetésével irány a Piramita-hegy látódombnak kikiáltott magaslati pontja, ahonnan kiváló kilátás nyílt észak-nyugattól keletig.

09

10

11

Ez a kilátó hely azért is volt fontos célpontunk, mert maga a Kilátó, sajnálatosan, nem túl szerencsés módon lett megtervezve és elhelyezve: ha 2-3 méterrel magasabb lenne, akkor még láthatnánk is valamit összefüggően a környék természeti szépségeiből, így viszont...

12

Ennek ellenére azért a Kilátó kiváló pihenő, piknikező és beszélgető helynek bizonyult a mi köreinkben is :)

13

14

15

És nem volt megállás - csak egy kurta időre - s máris folytattuk utunkat.

16

17

18

Irány a Piramis és annak közvetlen környéke.

19

Itt is mód nyílt egy kis pihenésre, a maradékok elfogyasztására valamint beszélgetésekre is.

20

21

22

Magát ezt a kőépítményt egy grófi Pappenheim-leszármazott emlékére emelték még a 20. sz. elején, miután az illető öngyilkos lett. Meg kell jegyeznünk, hogy manapság már nem az eredeti építmény kereshető fel, ugyanis annak építőelemeit a környékbeliek az 1960-as években elhordták... Közvetlenül mellette állt egy szép formájú cédrusfa. Nemrégen (idén tavaszig!) még élve és nem kidőlt állapotban csodálhattuk meg fenséges kinézetét.

23

24

Ide egy pontosító megjegyzés kívánkozik: az itt sokáig álló fa egy atlasz cédrus-egyed volt, nem pedig a sokak által ismert libanoni cédrus egy példánya. Azért megpróbáltuk pótolni a lehetetlent: megmutattuk tableten a még fénykorában itt található cédrust egy három évvel ezelőtti fotósorozattal.

25

26

27

És nem maradhatott el a már 'szokásos' csoportkép sem. De szokatlan módon, a túravezető tudta nélkül akkor készült néhány csoportkép, míg ő az ott található nevezetességekről beszélt :)

28

29

De még akkor és ott pótoltuk a hiányosságot :)

30

A túra pontban délben a kastély belső udvaránál ért véget.

31

Akik még nem fáradtak el kellőképpen, azok egyéni módon megszemlélhették a kastély előtt déli irányban kialakított, ugyancsak mesterséges franciaparkot is.

32

33

Bízunk benne, hogy mindenki kellemes fáradtsággal a lábaiban tért haza és legközelebb is velünk tart majd - másokkal egyetemben, akik pl. ezen leírás alapján kapnak kedvet a csoportos túrázáshoz :) Továbbra is szívesen látunk külső pártoló családtagokat, barátokat, ismerősöket is. Kéretik terjeszteni :)

Felvételeket készítették: Szerencsés Dorka, Pauló Levente és Kiss Gábor

Összeállította: Kiss Gábor