2021. november 13-án, egy nem éppen optimális kirándulóidőben egy közel 7 km-es körsétát tettünk a Pákozdi Ingókövek természetvédelmi területen.

Nem sokkal fél 10 után, a borús, ködös, esőre hajló reggel ellenére 19 vállalkozó szellemű kalandvágyó túratárs gyülekezett - még kissé fogvacogva - a meghirdetett találkozási pontnál, az Oázis Söröző mellett.

01

A túranap indításaként meghallgathattuk Prohászka atyánk éppen aznapra (Magyar Szentek és Boldogok emléknapjára) szóló gondolatait a Prohászka-breviárium alapján.

02

Felkapaszkodva az Ingókő utcán...

03

... máris elértük a túránk nyomvonalának jellemző magassági szintjét.04

Kisvártatva pedig máris mai túránk fő célpontjainak tekinthető ingókövek első gránitos sziklaformációjánál, a külön nevet is viselő a Gomba-kőnél állhattunk.

05

Az ingókövek kialakulásának rövid ismertetése után hamarosan a pár éve, lelkes civilek által helyreállított Csorda-kúthoz értünk.

06

A valamikori kút körüljárása után, letérve a fő turistautunkról, de követve a legkisebbek figyelmes turistajelzéseire - nevezetesen innen a kereszt-jelre...

07

... - kis idő és egy kis emelkedő után egy meghitt hangulatú erdei fémkeresztnél álltunk, ahol elmondtunk egy Miatyánkot.

08

A közelben található kiszögellésről szép látvány tárulhatna a szemünk elé - máskor... (fotó - szept. 3.).

09

Erről a dombhajlatról leérve máris egy újabb 'nev(ezet)es' kő várt ránk, a Kis Cipó. Nevéhez hűen a lapos (de nem is kicsi) felszínén elfért csaknem az egész túracsoportunk.

10

Ez és a következő domb felszíne ...

11

...kiváló élőhelyül szolgál a tavasszal nyíló védett vadvirágunknak, a fekete kökörcsinnek (fotó - márc. 10).

12

Visszatérve a fő sétautunkra, rövid időn belül egy szép völgyben haladtunk, sok-sok lehullott levél, ill. már vastag avarrá átváltozott lomblevél-halmazok között.

13

14

Megálltunk egy sok-sok évet megélt - ki tudja, még él-e? - tiszta törzsű famatuzsálem mellett.

15

Vele átellenben viszont egy agyon lyuggatott törzsű fatorzó állt, mutatva a fadoktorok és egyéb odúkialakítók sorozatos próbálkozásainak a nyomait.

16

Hamarosan mai utunk egyik legszebb sziklaformációjához, ha tetszik konglomerátumához értünk, annak is a lábához.

17

Nem kis feladat várt mindannyiunkra: felmászni egy eléggé görgeteges, csúszásveszélyes oldalban.

18

19

De sikerült! A látvány magáért beszélt: mintha egy képzeletbeli óriás pakolta volna egymásra a 'kavicsokat', úgy állt előttünk az öt barlangot is magába foglaló védett természeti képződmény.

20

21

Ám nincs megállás, mert az idő fogy és ráadásul hideg is volt. Aztán mégis: egy kis, futtában elfogyasztott betevők eltüntetésére megálltunk.

Itt készült az első csoportkép,

22

...aztán nem sokkal később pedig az ikonikus és talán legismertebb ingókőnél, a 'Kocka-kőnél' a másik.

23

Itt folytatódott a futtában való étkezés és a lélekmelegítők fogyasztása valamint az erőfelmérés kortól függetlenül.

24

A ködben...

25

...26sikerült odatalálni a környező terület legmagasabb pontját is jelentő Pogány-kő magaslatához...

26

...benne az Oroszlán-kőnek titulált sziklaformációhoz. Itt szólt hozzánk Prohászka püspök urunk veretes gondolata - mintegy a mai túránk záróakkordjaként - a Velencei-tó szépségeiről, tökéletesen illeszkedve a ködös homályos napunkhoz: 'Vonuljunk hát ki a természetbe a lét titkait megérző tisztelettel s szeretettel, s akkor a Velencei-tóparton is megérezzük a lét s az élet titkait, s a lefátyolozott fölség szét lebbenti fátylát s szóba áll velünk.'

A rangidős túratársunk ennek a a magaslati pontnak a meghódítását sem hagyta ki - jó szokásához híven.

27

Ebben az időben is élmény volt a piros bogyójú cserjék, bokrok kerülgetése valamint a zuzmóborította fák, faágak, ill. gombatelepekkel burkolt fatönkök szemrevételezése.

28

29

30

31

Visszafelé a Sár-hegyen már könnyed gazellalépésekkel szökelltünk és kerülgettük a dagonyázóhelyeket lefelé menet.

32

Az Ingókő utca végén déli egy óra körül elköszöntünk egymástól a mielőbbi viszontlátás és az újabb túraélmények reményében.

33

A helyközi busz megérkezéséig néhányan még megtekintettük a közelben levő 48-as emlékművet is.

34

Bízunk benne, hogy mindenki kellemes fáradtsággal a lábaiban, de sok gazdagító friss élménnyel a tarsolyában térhetett haza és legközelebb is velünk tart majd - másokkal egyetemben, akik pl. ezen leírás alapján kapnak kedvet a csoportos túrázáshoz. smile1
Továbbra is szívesen látunk külső pártoló családtagokat, barátokat, ismerősöket is. Kéretik terjeszteni smile1

Kiss Gábor

Felvételeket készítették: Béndek-Rácz Judit,
Szerencsés Dorka,
Pauló Levente és Kiss Gábor