2022. január 22-én, közel 8 km-es körsétát tettünk a sukorói Meleg-hegyen és környékén.

Délelőtt 10 előtt a sukorói Borbás utcai buszmegállónál leszállva szembesültünk a ránk váró körséta havas jellegével.

 

01

Pontban 10 órakor, az éjszakai havazást követően 10 vállalkozó szellemű kalandvágyó túratárs gyülekezett - még kissé fázósan - a meghirdetett találkozási pontnál, Sukoró központjában.

02

Felkapaszkodva a Sorompóvölgy utcán, máris elértük az erdő szélét, ahol fázósan kandikált ki a friss hó alól a védett kisvirágú hunyor néhány virágfeje.

03

04

A völgyben felkapaszkodva a 200 m-es térszintre csodás havas téli képek tárultak elénk, miközben már senki sem fázott...

05

06

07

Egy óra folyamatos emelkedést követően értük el a Likas-kő nevű sziklaformációt, ami kinézetre az ingókövekhez hasonlítható.

08

Itt készültek el a hagyományos csoportképek is.

09

10

A sziklaalakzatra oldalról rátekintve a legfelső szikladarabon állítólag egy majomfej formája vehető ki (?). Egyik társunk, az örökifjú és minden poénkodásra vevő 'két-hetes' Sándor megpróbálta ezt a látványt színesíteni is...

11

Ez a hely egyébként már egy 1295-ben kelt oklevélben, is mint határjel szerepelt!

Az erdő továbbra is elbűvölő és lenyűgöző arcát mutatta.

12

A Likas-kő közelében található a még mindig jól látható, második világháborús lövészárkok árokrendszere, ami az akkori dunántúli Margit-vonal védrendszerének részét képezte.

13

Ettől déli irányban, a Velencei-tó felé pazar és megállásra késztető kilátás nyílt.

14

Miután kigyönyörködtük magunkat, erős lejtéssel déli irányban haladtunk tovább. Útközben mód nyílt egy kis csipkebogyó-szedésre, ...

15

... ill. spontán csoportkép készítésére is.

16

Következett a Nagy-legelő közelítőleg sík területe változatos felszíni formákkal és különleges megjelenésű fákkal.

17

Ez a szakasz alkalmat adott arra, hogy a legfiatalabb két igen mozgékony és kreatív résztvevő révén elkészülhessen egy teljesen környezetbarát hóember...

18

... és egy madáritató - hóból - amiknek garantáltan nincs külön ökológiai lábnyoma... A madáritatót a soron következő célpontunknál, az Angelika-forrás tűzrakó helyénél rakták le.

19

Rövidesen elértük a Sor-hegy lábánál fakadó Angelika-forrás már 1962-től foglalt forrásterületét.

20

A turisták körében méltán népszerű forrásból most víz is folyt. Az itt kezdődő Bodza-völgy alsó szakasza (a Hurka-völgy betorkollásáig) vadregényes, romantikus szurdokvölgyet képez a sok esetben többemeletes sziklafalaival. De ezt majd egy későbbi túra során ejtjük útba. Csakúgy, mint az onnan sorban felfűzhető számos ingókövet is. Ugyancsak izgalmas további túracélpont lehet majd a forrás közelében található Pákozdvár - ahol Kr.e 14. sz-ban már laktak emberek, egy földvárszerű erődítmény körül - valamint a hegység egyetlen valódi barlangja, a Pákozdi (Bárcaházi)-barlang is.

A forrásnál tartottunk egy kis pihenőt, amit erőgyűjtésre, enni- és innivalóval való feltankolásra is felhasználhattunk.

21

De nincs megállás, mert szorít a buszok visszaindulásának ideje. Pedig az erdő szűz havas képe többször is megállásra és fotózásra késztetett bennünket.

22

Tettünk egy kis kitérőt, ahol szinte egy mesebeli 'kő-erdőbe' tévedtünk - azaz ahol mintha a jókora és hanyagul összedobált szikladarabok közül nőttek volna ki a fák.

23

24

25

26

A körsétánk utolsó völgyi szakasza, a Borjú-völgy is tartogatott még számunkra meglepetéseket: akár a súrlófényben sárgálló mogyoróbarkákra, ...

27

... akár pedig a hatalmas kövekkel teleszórt hegyoldalakra gondolok.

28

A Kulacs utca házai között vezető utolsó szakasznál már feltűnt a messzeségben a tó vizének, helyesebben a jegének csillogó tükre és a református templom kiemelkedő tornya.

29

De a búcsút intésünk előtt várt még ránk egy igazi meglepetés: egy különösen szelíd őzike, aki a 'menjek vagy inkább maradjak' dilemmáját sokáig nem tudta feloldani magában - a mi örömünkre.

30

31

Olyannyira, hogy még egy Bambival kiegészült búcsúképre is futotta.

32

Ezt követően Bambi is sértetlenül távozott köreinkből.

33

Déli egy óra körül köszöntünk el egymástól a mielőbbi viszontlátás és az újabb túraélmények reményében.

Gyalogtúránk nyomvonal-rögzítéses kisvideóját is közzétesszük - Pauló Leventének egy nagy köszönet kíséretében.


(A videó letölthető, megtekinthető ezen a linken is ...)

Bízunk benne, hogy mindenki kellemes fáradtsággal a lábaiban, kipirulva, a tüdejét átszellőztetve, sok gazdagító friss élménnyel a tarsolyában térhetett haza és legközelebb is velünk tart majd - másokkal egyetemben, akik pl. ezen leírás alapján kapnak kedvet a csoportos túrázáshoz. Továbbra is szívesen látunk külső pártoló családtagokat, barátokat, ismerősöket is. Kéretik terjeszteni smile1.

Kiss Gábor

Felvételeket készítették:
Pauló Levente és Kiss Gábor