Frissítés: A licitálást október 22-én 12 órakor zártuk, örömmel közöljük, hogy mindkét festményre kapunk felajánlásokat, így a képek elkeltek.

 

Az árverésre kitett festmények (Prohászka templomban)

A Vasútvidéki Plébánia Karitász csoportjának támogatására az alábbi két kép kerül árverésre:

1. Szalontai József: Virág csendélet
Kikiáltási ár: 70.000,- Ft

Szalontai Jozsef Virag csendelet

 

2. Szünderné Havasi Erzsébet: Tél a tavon
Kikiáltási ár: 35.000,- Ft

Szuenderne Tel a tavon

 

Licitálni a Prohászka templomban kiállított kép mellett kihelyezett licit-lap kitöltésével és az erre célra kitett dobozba történő elhelyezésével lehet, - valamint e-mail-ben is. A licit e-mailben történő elküldésekor kérjük a

  • kép címének megadását,
  • a felajánlás összegének,
  • névnek és
  • telefonszámnak a megadását.

E-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A festményeket az a licitáló nyeri el, aki a legmagasabb felajánlást teszi az adott festményre.

Licitálni 2023. október 22-ig lehet.

 

Néhány gondolat a képek alkotóiról

Szünderné Havasi Erzsébet

Egy kis faluban, Pálfán született. Így korántsem véletlen, hogy festészetére a legnagyobb hatást a természet gyakorolta. Az alkotó a maga sajátos stílusjegyeit alkalmazva teremt harmónia képein.
Autodidaktaként ismerkedett meg a festészettel, szakkörökben, alkotókörökben csiszolta tudását. Példaképei Munkácsy Mihály, Paál László és Lotz Károly. Kezdeti próbálkozásait a székesfehérvári Ballagó Imre és Szakál Antal művésztanárok segítették. Soka köszönhetett Szentes Ottokárnak is.

A színei a tájai az emberek, a történések mind-mind különlegesek.

Képeivel, díjakat, elismeréseket szerzett. Számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt, több megyei és országos kiállításra is eljutottak alkotásai. Megyei festői díjban is részesült. Tagja az Országos Képző és Iparművészek Társaságának. A Velence festőverseny második helyezettje lett. Bekerült a Fehérvári Szalonba, mellyel újabb lehetőséget kapott az alkotásai megismertetésére.

 

Szalontay József

1890 március 18-án született a Trencséni vármegyei Rajccen. Középiskolát és az Iparművészeti Iskolát Budapesten végezte. Dolgozott Lajta Béla építőművész irodájában is. Az I. világháború alatt könyvkiadóknak illusztrációkat és reklámplakátokat készített. 1922-ben Münchenben, Berlinben, Drezdában, majd Firenzében, Velencében és Rómában járt tanulmányúton.

Munkái:
1932: Vállaj (Szatmár vármegye) románkori templom-belső 10 freskójának tervezése és festése,
1936: budapesti Vigadó belső dísztermének és a Lotz-festményeinek restaurálása, a Szent István-bazilika kápolnájának újra festése és restaurálása,
1937: a Bazilikában a figurális képek részbeni restaurálása,
1938: az Eucharisztikus Kongresszus Kossuth Lajos téri főoltárán elhelyezet magyar szentek festményei (88).
1940-ben hunyt el Karcagon.

 

 

Aktuális

Nagyon szépen köszönjük a behozott tartós élelmiszereket, és a pénzadományokat, melyek segítségével úgy gondolom gazdag csomagokat tudtunk összeállítani, mely nemcsak élelmiszerekből, hanem tisztasági szerekből is állt, mint mosószer, mosogatószer, tusfürdő, sampon, dezodor.
Kedves felajánlásból savanyú káposztát és savanyúságot is tudtunk elosztani.
Köszönünk minden felajánlást, melyekkel mintegy 60 családban élő 126 testvérünk részére tudtunk segítséget adni az ünnepi készülődéshez.
Köszönjük, hogy együtt újból segíthettünk..

.

Bernáth Károlyné
kar.csop.vez.

A Karitász Iroda szerdai napokon 15-17 óra között nyitva van. Ha valaki csupán beszélgetésre vágyik, bíztatjuk, jöjjön, szeretettel fogadjuk.

Bernáth Éva

_________________________

Kedves Testvérek!

Szeretném elmondani, hogy Karitász csoportunk tagjai zömével a veszélyeztetett korcsoport, tehát 65 év feletti korosztályhoz tartoznak. Ebből kifolyólag természetes, hogy rájuk (ránk) is vonatkoznak a korlátozások. Azonban van néhány fiatalabb korcsoporthoz tartozó társunk, akik szívesen vállalnak önkéntes szolgálatot. (bevásárlás, gyógyszertár). Ha valakinek ilyen segítségre lenne szüksége egyházközségünkből, kérjük, jelezze a karitász vonalon, ami bármikor hívható segítség kérés, vagy segítségnyújtás céljából. 06/30-3823-649. Köszönjük szépen!

Bernáth Károlyné
kar. cs. vez.

_________________________

A ruhabörze elmúltával ruhaneműket sajnos nem áll módunkban elfogadni, megfelelő raktározási lehetőség hiánya miatt. Kérjük a Testvéreket, hogy a Karitász iroda elé se tegyenek le ruhákat. Megértésüket köszönjük szépen. Tavasszal majd hirdetni fogjuk, ha lesz mód a ruhák átvételére.