Május 18-án immáron a második orchidea-túrát teljesítettük a Prohászka Porta keretei közt. 38 kíváncsi és mindenre elszánt természetbarát vette a nyakába a Sóstó nagy eső utáni ösvényeit.

01

02

Szerencsés módon végződött mindenki számára a közel 5 km-es gyalogtúra, hiszen senki sem lett különösképpen sáros és még ráadásul találtunk négy orchideafajt is! Nevezetesen vitézvirágot, pókbangót, kardos madársisakot és békakontyot.

Vitézvirág03

Pókbangó
04

Kardos madársisak
05

Békakkonty
06

Ezen három védett és egy fokozottan védett növényfaj (pókbangó) mellett találtunk más rendszertani csoportba tartozó védett fajt, a közönséges haranglábat és számos nem védettet is, pl. mezei zsályát.

Közönséges harangláb
07

Mezei zsálya
08

Végig a tanösvényen haladva a Lődomb közelében értük el túránk legtávolabbi pontját.

09

Ugyanitt árgus gyermekszemek lesték volna a levegőben cikázó fokozottan védett gyurgyalagokat, de azok idén nem foglalták el korábbi fészkeik közül egyet sem.

10

Visszafelé a legfiatalabb generáció még a felesleges energiáit próbálta meg a 'pókhálón' levezetni.

11

Azért a célzottan növénykereső túra során néhány állatot is lencsevégre kaptunk, többek között aranyos rózsabogarat és egy éppen a földbe lyukat ásó kövi poszméhet.

Aranyos rózsabogár
12

Kövi poszméh
13

Végül kellemesem elfáradva, jóleső érzésekkel telve értük el a maroshegyi közösségi házat, ahol az ottani testvérek - a korábbi alkalmakhoz hasonlóan - ismét kis terülj-terülj asztalkámmal vártak bennünket, némi tea, zsíroskenyér és hozzávalói formájában.

14

Köszönjük a szervezőknek, a vendéglátóknak és nem utolsó sorban a résztvevőknek, hogy élővé, maradandó élményűvé varázsolták ezt a közösen eltöltött szombat délelőttöt. Mindenkinek csak ajánlhatjuk továbbra is, hogy látogassanak ki a Sóstóra, hiszen az minden évszakban, sőt akár hónapról hónapra más és más arcát mutatja meg nekünk. És mindezt egyénileg is megtehetjük: a természetvédelmi terület szabadon látogatható.

Kiss Gábor